CoG

A következő Újhold időpontjának meghatározása


(Copyright © 2002, 2004, 2006 James Dailley)

P.O. Box 45 ● Rockton ● Ontario ● Canada ● L0R1X0 ● www.assemblyofeloah.org

Hogyan határozzuk meg a következő együttállás napját könnyedén. (kivonat)


 

Rövid Gyakorlati Útmutató

Napfelkeltekor vegyünk elő egy 100cm-es mérőszalagot és mérjük meg a felkelő Nap középpontja és a tőle dél-keletre levő fogyó (keskenyedő) Hold középpontja közti távolságot centiméterben. Jegyezzük fel a napot és a percre pontos helyi időt, valamint a mérőszalagról leolvasott centiméterek számát. Szorozzuk kettővel a centik számát, így megkapjuk a helyi idő szerinti következő együttállásig eltelő órák körülbelüli számát. Az így kiszámított órákat át kell konvertáljuk napokká. Osszuk el a kapott számot 24-gyel, hogy megkapjuk a hátralevő egész napok számát. Ezután adjuk hozzá a fennmaradt órákat és tudni fogjuk, melyik helyi idő szerinti napon és körülbelüli órában lesz a következő lunáris Újhold. Fordítsuk át ezt az időpontot a Jeruzsálemi időzónára, és megkapjuk, melyik napon lesz a közelgő Sabbati Újhold szent napja.

 

A mérőszalag beállítása

Tartsuk a mérőszalagot a homlokunktól kiindulva kartávolságra, közvetlenül az arcunk előtt. A szemünk, és a karhosszra kifeszített szalag vége közti távolság nagyjából 60 cm szokott lenni egy átlagos felnőtt esetében.


A mérőszalag saját testünkhöz való igazításához álljunk szembe a fallal és mérjünk ki 60 cm-t a szemeink és a fal között. Ha a karunk túl hosszú vagy rövid, a tartásunkat hozzá kell igazítani ehhez a távolsághoz, mivel ez a hossz rendkívül fontos a fokok és így az időtartamok megállapításához egy bizonyos távolsághoz képest (esetünkben a Nap és a Hold távolságáról van szó).

 

Ebben a (60 cm-es) távolságban egy centiméternyi osztás a mérőszalagon 1/60-ad radián szöget jelent. Mivel egy fok 1/57,295 radiánnal egyenlő, ezért egy kartávolságra levő 1 cm-es tárgy kiterjedése meglehetősen jó közelítést ad egy csillagászati fokra. Például: a telihold látható átmérője kb. 0,5 cm lesz, ha kartávolságban kifeszített mérőszalaggal nézzük.

Tartsuk a mérőszalagot laposan a falhoz két kézzel ebben a 60 cm-es távolságban. Igazítsuk úgy a kezeket, karokat, vállakat, csípőt és nyakat, hogy a kezünkben levő szalaggal meg tudjuk érinteni a falat, de a szemeink maradjanak 60 cm távolságban a faltól. Jegyezzük meg ezt a testhelyzetet a Nap és a fogyó Hold közti távolság megmérésének pontossága érdekében.

 

Hogyan határozzuk meg a napot

Erre a célra egy 100 cm-es mérőszalagot fogunk használni, mivel ez olcsó és könnyű magunkkal vinni. Használatához nem kell sok gyakorlat, csak tiszta időjárás és éles szem.

Amikor a Nap felkelőben van, mérjük meg a Nap középpontja és a fogyó Holdsarló közepe közti távolságot centiméterben. (a mérést elvégezhetjük napközben is, ha a Hold tiszta időben látszik, és vigyázunk arra, hogy ne nézzünk a Napba, mondjuk egy fa árnyékát kihasználva erős napszemüveggel) Jegyezzük fel a napot és a percre pontos helyi időt, valamint a centiméterek számát. A Hold kb. 0,5 cm-t halad óránként, ezért a centiméterek számát megduplázzuk. Ez a mérés megadja a következő együttállásig hátralevő órák hozzávetőleges számát, amit át kell alakítanunk napokká.

Ezt úgy tehetjük meg, hogy a kapott számot elosztjuk 24-gyel, így meglesz a teljes napok száma. Ezután hozzáadjuk a fennmaradt órákat, ami megfelel az osztás maradékával, és tudni fogjuk, melyik helyi idő szerinti napon és órában várható a következő lunáris újhold.

Ezt a mérést a teliholdat követő bármelyik napon el lehet végezni, de a legkönnyebb a harmadik negyed idején (Ez a telihold utáni 7.-8. nap), amikor kb. 7,4 nap van hátra az együttállásig.

Például, tegyük fel, hogy a Nap és a Hold között a mért távolság 81 cm. és ezt vasárnap 10 óra 38 perckor mértük. Ez esetben 81*2 = 162. Ha az eredményt osztjuk 24-el akkor 6-ot kapunk. Ez a napok száma, a maradék pedig 162-(6*24)=18 az órák száma. Tehát az eredmény 6 nap és 18 óra. Ha ezt az időt hozzáadjuk a mérés időpontjához, akkor az újholdunk időpontja egy hét múlva vasárnap hajnali 4 óra 38 percre jön ki.

A legtöbb napot illetően a centik megduplázása helyes eredményre vezet. Van azonban egy pontosabb módszer is. A Hold a Naphoz képest nagyjából 0,51° avagy 0,5 cm-t halad egy óra alatt, ez megegyezik a Hold látszólagos átmérőjével. Ha ezzel a 0,51°-os óránkénti különbséggel elosztjuk a mért centiméter számot, sokkal pontosabb eredményt kapunk. Kicsivel kevesebb (egy vagy két órával) lesz az eredmény, mint amikor egyszerűen kettővel szorzunk. Akkor érdemes elvégezni ezt a számítást, ha a duplázással olyan eredményt kapunk, amikor a nap végéhez, a sötétedéshez közeli időpont jön ki.

A kapott helyi időpontot hozzá kell igazítanunk a Jeruzsálemi időhöz, és módosítani a napot, ha szükséges.