CoG

Pészahi receptek

Az alábbi receptek R. Pataki Mária: Zsidó szakácskönyv c. könyvéből valók (http://www.zsido.hu/receptek/)

 

Menüajánlat:

Erev Pészah:

Húsleves maceszgombóccal

Hagymás főtt hús tört krumplival, aszalt szilva kompóttal

Macesztorta

 

Pészah főünnepe:

Húsleves palacsintával

Párolt marha macesztarhonyával

Pészahi almásrétes

 

Pészahi különlegességek

Céklaleves

Hozzávalók:

1 kg cékla, 1 csésze só, 8-10 liter víz, használatkor só, bors, 2-3 tojás, 2 kisebb főtt burgonya.

Két héttel az ünnep előtt előveszünk egy peszahi fazekat, belerakjuk a kockára vágott céklát, a sót, felöntjük a vízzel, és meleg helyen savanyítjuk. Használatkor leszûrünk néhány liter levet, sóval, borssal felfőzzük. A levesestálba néhány nyers tojást teszünk, villával felverjük, és a levest folytonos keverés mellett ráöntjük. Főtt burgonyával tálaljuk.

 

Maceszos tarhonya

Hozzávalók:

2 egész maceszlap, 2 kanál zsír, 1 kis fej hagyma, 2 tojás, kevés víz.

A maceszlapot mozsárban összetörjük, a zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, belerakjuk a maceszt, kevés vízzel puhítjuk, majd hozzáadjuk a villával felvert tojásokat.

Párolt marhahúshoz, szaftos húsokhoz kitûnő köret.

 

Latkesz

Hozzávalók:

személyenként 2 tojás, 2 evőkanál maceszdara, 1 evőkanál olaj, só, bors.

A tojást a sóval, borssal, olajjal, villával felverjük, hozzáadjuk a maceszdarát, majd serpenyőben kevés olajat hevítünk, belerakjuk a masszát, majd rövid sütés után megfordítjuk.

Minden egyes lepényt külön kell megsütni

 

Krumplis latkesz

Hozzávalók: fél kg hámozott, reszelt burgonya, l nagy fej reszelt hagyma, 2 tojás, 3 evőkanál maceszdara, só, bors, a sütéshez olaj.

A reszelt burgonyát hagymával, tojással, maceszdarával összekeverjük, fûszerezzük. Palacsintasütőben olajat hevítünk, és merőkanál mennyiségenként a masszát kisütjük.

 

Kremzli

Hozzávalók:

3 tojás, 2 evőkanál libazsír, kevés cukor, fahéj, 4 evőkanál darált dió, reszelt citromhéj, kb. 10 evőkanál maceszdara.

A tojást, a zsírt, a darált diót felverjük a fûszerekkel, majd hozzáadjuk a maceszlisztet. Kis cipókat formálunk, majd forró olajban mindkét oldalukat átsütjük. Készíthetjük sósan is, a fûszerek helyett sót, borsot, kevés gyömbért, esetleg reszelt hagymát, tört főtt krumplit is adhatunk hozzá.

 

Bundás macesz

Hozzávalók:

személyenként 1 tojás, só, kb. 1 maceszlap.

A maceszlapot csíkokra törjük, meleg vízzel leöntjük, majd kettőt-hármat összeragasztva a tojásba mártjuk, és forró olajban pirosra sütjük.

 

Macesztorta

Hozzávalók:

6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 kanál maceszliszt, 2 kanál darált dió.

A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, felverjük a tojáshabot, hozzáadjuk a maceszlisztet, a diót és a cukros sárgáját. Kikent, maceszliszttel megszórt tepsiben megsütjük.

Dió- vagy csokoládékrémmel megkenjük.

Diókrém:

hozzávalók: 1 tojás, fél csésze cukor, fél csésze darált dió, 25 dkg margarin.

A tojást összekeverjük a cukorral és a darált dióval. Lábosban kis lángon összefőzzük, ha túl sûrû, kevés vizet öntünk hozzá. Még forrón hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük, amíg elolvad. Hûtőben jól kifagyasztjuk, majd habverővel felverjük. Így sok laza tortakrémet kapunk. Ugyanígy készül a csokoládékrém, csak ebben az esetben a tojáshoz 2 kanál kakaóport keverünk.

 

Burgonyatorta

Hozzávalók:

4 tojás, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 2 evőkanál kakaó, 3 dkg margarin, 3 kanál finom maceszliszt.

A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a főtt krumplit, a margarint, a kakaót, a maceszlisztet és a felvert tojáshabot. Lazán összekeverjük, majd kikent maceszliszttel megszórt tepsiben sütjük. Lekvárral vagy csokoládékrémmel megkenjük.

 

Peszahi almás rétes

Hozzávalók:

7 egész maceszlap, 1 kg hámozott, reszelt alma, 3 tojás, 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor, fél kávéskanál fahéj, fél kávéskanál őrölt szegfûszeg, 4 dl bor, 2 evőkanál libazsír.

A tojásfehérjét felverjük, majd belekeverjük a darált diót, és a három kanál cukorral kikevert tojássárgáját. A reszelt almát cukorral, fahéjjal, szegfûszeggel ízesítjük. Egy tepsi aljába bezsírozott, borral locsolt maceszlapot helyezünk, rátesszük a diós töltelék harmadát, lefedjük egy újabb maceszlappal. Erre is kevés bort öntünk, és rászórjuk az alma harmadát. Egy borral locsolt maceszlap, egy adag diótöltelék, macesz és almatöltelék következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó maceszlapot újra megzsírozzuk, kicsit több bort öntünk rá, hogy sütés közben meg ne száradjon. Addig sütjük, amíg szép piros nem lesz. Kicsit pihentetjük, majd kockára vágjuk.